Poll

500 px
350 px
250 px
px
! Anda menggunakan pelayar yang tidak disokong Versi pelayar anda tidak dioptimumkan untuk Toluna, kami mengesyorkan supaya anda memasang versi yang terkini Naik Taraf

zatiey ismail menggunakan Toluna untuk mencipta kandungan yang hebat dan anda juga boleh, dengan mendaftar sekarang.


zatiey ismail

26 bulan yang lalu

belajar di luar negara atau dalam negara lagi bagus????

sya memang teringin nak belajar kt luar negara...
berangan la konon-konon nk pegi korea...
tp,entahlah...x tau nk ckp mcm mne..
how??
Ditutup
Balas

TAN SIN LI

  24 bulan yang lalu
bagi saya, belajar di dalam negara adalah lebih baik daripada belajar di luar negara.mungkin kita akan berasa belajar di luar negara adalah sangat menarik sebab teknologi sana baik, tempat sana cantik, dan di luar kawalan ibu bapa.tetapi fees bagi belajar di luar negara agak mahal, ibu bapa kita kena rajin bekerja untuk mendaptakan wang untuk tanggung bayaran kita belajar di luar negara.bagi sesetengah pelajar yang belajar di luar negara sebab ibu bapa tiada ada bersama dengan mereka maka mereka telah berkawan dengan orang tak baik maka telah belajar membuat perkara-perkara yang baik di sana sebaliknya menghabiskan wang ibu bapa dengan perkara yang lain. belajar di dalam negara kita juga boleh mendapatkan pengetahuan yang sama apabila kita rajin belajar, fees belajar di dalam adalah lebih murah, kita juga boleh selalu bersama keluarga kita.selain itu, teknologi sekarang juga baik,kita boleh mencari maklumat melalui internet juga.
0 komen

mocksdaughter

  25 bulan yang lalu
saya pun ada juga hajat nak sambung pergi oversea and ada tawaran dari seorang kenalan ni. tapi pada saya dua2 okay. pendapat saya pengajian luar negara lebih okay dari sistem yg ada di msia. universiti mereka pun di iktiraf. uni di msia juga di iktiraf di seluruh dunia. tapi yang paling penting kena tau bawa diri dan xlupa asal usul. :)
0 komen

mocksdaughter

  25 bulan yang lalu
saya pun ada juga hajat nak sambung pergi oversea and ada tawaran dari seorang kenalan ni. tapi pada saya dua2 okay. pendapat saya pengajian luar negara lebih okay dari sistem yg ada di msia. universiti mereka pun di iktiraf. uni di msia juga di iktiraf di seluruh dunia. tapi yang paling penting kena tau bawa diri dan xlupa asal usul. :)
0 komen

mocksdaughter

  25 bulan yang lalu
saya pun ada juga hajat nak sambung pergi oversea and ada tawaran dari seorang kenalan ni. tapi pada saya dua2 okay. pendapat saya pengajian luar negara lebih okay dari sistem yg ada di msia. universiti mereka pun di iktiraf. uni di msia juga di iktiraf di seluruh dunia. tapi yang paling penting kena tau bawa diri dan xlupa asal usul. :)
0 komen

WARDINA

  25 bulan yang lalu
saya pun tidak pasti.saya pnah baca satu blog.penulis mengatakan yang pelajar yang bgus akn ditawarkan belajar dlam negara.dan pelajar yg mmpunyai pointer yang sikit akn dihantr keluar negara.jadi bg sy,,mengikut kempuan seseorg...same je dua2..asalkn niat kita betul iaitu nk blaja dan dpt mnjamin masa depan.kalau kita blaja di luar negara,mgkin sistem pembljaran dia berbza dr malaysia,jd kita dah dpt blaja sesuatu yang baru bila belajar disanadan bila kita jd graduan yang dr universiti luar..pabila kita balik malaysia,gaji yg kita dpt akn lebih tggi dr yg blaja dalam negara.tp utk survive di luar negara amt sukar.dan berkemungkinn mengalami country shock!so better blaja dlm negara jela...murah pon murah...dapat mjukn negara lg :)
0 komen

suhaidatul afia

  25 bulan yang lalu
saya fikir belajar di luar negara adalah baik kerana di negara orang kita akan merasai seperti melancong ke luar negara kerana di luar negara banyak tempat-tempat yang boleh kita lawati semasa cuti penggal.di negara orang juga kita boleh belajar bahasa lain sama ada bahasa inggeris atau bahasa yang lain iatu bahasa ibunda negara tersebut.tidak kira kita belajar kita masih boleh belajar dengan baik kerana sesebuah tempat adalah bergantung kepada kita untuk kita membawa diri dan menyesuaikan diri di situ.
0 komen

zakrullah

  25 bulan yang lalu
belajar kat mana-mana pun sama je. yang penting niat kita tu....kalau niat kita betul belajar kat mana pun kita akan capai kejayaan. tapi kalau diikutkan lagi baik belajar di negara sendiri. bukan sahaja kosnya rendah tetapi secara tidak langsung ia dapat meningkatkan lagi tahap kualiti universiti kita. Sedangkan pelajar asing berebut-rebut nak datang belajar di negara kita takkan lah kita pulak berlumba-lumba nak belajar di negara orang. Rasanya tak rugi kita belajar di negara sendiri sape lagi nak menghargai kemudahan pembelajaran yang telah disediakan kerajaan kalau bukan anak-anak tempatan.
0 komen

JAMIE_DIANA09

  25 bulan yang lalu
belajar kat mana-mana pun sama je. yang penting niat kita tu....kalau niat kita betul belajar kat mana pun kita akan capai kejayaan. tapi kalau diikutkan lagi baik belajar di negara sendiri. bukan sahaja kosnya rendah tetapi secara tidak langsung ia dapat meningkatkan lagi tahap kualiti universiti kita. Sedangkan pelajar asing berebut-rebut nak datang belajar di negara kita takkan lah kita pulak berlumba-lumba nak belajar di negara orang. Rasanya tak rugi kita belajar di negara sendiri sape lagi nak menghargai kemudahan pembelajaran yang telah disediakan kerajaan kalau bukan anak-anak tempatan.
0 komen

sierra086

  25 bulan yang lalu
blaja kt dlm negara lg bagus, bnyak dapat save
lgpun tahap quality pendidikan skarang setaraf luar negara
dan selain itu bnyak kemudahan yang kita dapat kalau blaja
kat dalam negara, klu smua pelajar kita beljar kat luar negara
dekat universiti malaysia bnyak la lg pelajar luar negara belaja dlm negara kita
orang luar sanggup blaja dlm negara kita knapa kita nak blaja luar negara.
klu keburukan blaja kat luar, klu iman x kuat mudahla terpengaruh dengan
budaya luar dan culture shock dan dlm masa yang same boleh jugak boleh terjejas
pelajaaran, dari segi kebudayaan dan masyarakat perlu mengenali keadaan disana
dan kita perlu mencari tempat makan yang halal dan kebanyakkan negara luar
agak sukar untuk mendapatkan tmpat makan yang halal
0 komen

Redzuan2

  26 bulan yang lalu
mestilah kat dalam negara sebab kos pengajian berpatutan brbanding negara luar
0 komen


Kongsi melalui e-mel

Tambah kenalan


Batal
Hantar

OK
Batal
Apabila anda memuat naik gambar, laman kita kelihatan lebih menarik.
Muat naik
Barangkali kemudian …