Poll

500 px
350 px
250 px
px
! Anda menggunakan pelayar yang tidak disokong Versi pelayar anda tidak dioptimumkan untuk Toluna, kami mengesyorkan supaya anda memasang versi yang terkini Naik Taraf

siti khadijah92 menggunakan Toluna untuk mencipta kandungan yang hebat dan anda juga boleh, dengan mendaftar sekarang.


siti khadijah92

28 bulan yang lalu

Belajar SENDIRI atau belajar BERKUMPULAN? sharela PENDAPAT korang kat sni...:)

bg sy blja sniri leheyh bgos
:),,dapat suasana y menengkan..bukn la nak ckp stdy group ta bgos..tp tipula klau korg lagsong ta begosipkan?cite tu,cite ney
Ditutup
Balas

NORAZIELA

  26 bulan yang lalu
Pada pendapat saya belajar sendiri atau belajar secara berkumpulan kedu-duanya mempunyai keburukan dan kebaikan masing-masing bergantung kepada cara individu tersebut belajar, kelebihan belajar sendiri adalah kita dapat menumpukan sepenuh perhatian terhapat pelajaran tersebut, belajar berkumpulan pula kelebihannya dapat berkongsi pengetahuan tentang pelajaran tersebut. selain itu rakan-rakan yang lebih pandai daripada kita dapat membantu dalam pelajaran kita yang lemah.
0 komen

along87

  27 bulan yang lalu
bg sy blja sniri leheyh bgos
:),,dapat suasana y menengkan..bukn la nak ckp stdy group ta bgos..tp tipula klau korg lagsong ta begosipkan?cite tu,cite neySetuju? Ya(1) Tidak(0)
Pendapat oleh You!bg sy blja sniri leheyh bgos
:),,dapat suasana y menengkan..bukn la nak ckp stdy group ta bgos..tp tipula klau korg lagsong ta begosipkan?cite tu,cite neySetuju? Ya(1) Tidak(0)
Pendapat oleh You!
0 komen

lizayati

  27 bulan yang lalu
Saya lebih gemarkan belajar sendiri kerana saya memerlukan suasana yang nyaman dan diam. Baru dapat fokus dan beri penuh perhatian. Kalau study group ni, ada kawan yang suka pasang radio kuat-kuat di bilik. Selalunya, saya akan study di perpustakaan. Sunyi dan banyak rujukan boleh didapati dengan mudah.
0 komen

siti zulaiqha

  27 bulan yang lalu
kedua-duanya ada kebaikan dan kelemahan. perbincangan mempunyai kelemahan di mana ahli ahli perbincangan akan mempunyai pandangan yang berbeza, dan penilaian menjadikan perbincangan menjadi kurang effektif namun, influensi perbincangan sangat diingati dengan lebih berkesan. jadi kedua-dua jenis pembelajaran diperlukan asalkan bukan buat last minit.. gossip bukan masalah bila niat diskusi menjadi punca utama pembelajaran.
0 komen

Adlynnda

  28 bulan yang lalu
Bergantung pada individu tu. Bagi saya ada masanya kita kena belajar sendiri dan adakalanya kena belajar berkumpulan. Dua-dua ada baik dan buruknya.
Antara belajar sendiri ni kita lebih fokus terutamanya kalau ada perkara yang perlu dihafal macam sejarah. Belajar berkumpulan pulak boleh dapat banyak pendapat, penjelasan lebih mudah difahami, dapat menyelesaikan sesuatu masalah dengan cepat.
Keburukan belajar sendiri ni kita susah nak fahamkan certain part yang susah untuk diterjemahkan sendiri. Kalau belajar berkumpulan ni kadang-kadang lebih banyak gosip dari study. Pastu ada pulak member yang jenis amik idea orang lain bulat-bulat. Bengkak ati dibuatnya dengan orang macam nie.
0 komen

annur

  28 bulan yang lalu
kalau saya belajar sendiri lagi bgs sebab lebih dapat tumpukan perhatian. sebab kalau wat study group nih belum tentu kita dapat tumpukan sepenuhnya perhatian pada pelajaran. sebagai contoh kalau study group ramai2 pon last2 nnt berborak je..depends la pada orang. kadang study group pon boleh jadi enjoy sebab kwn2 byk luahkan pendapat masing2 tentang pelajaran. dua2 pon ader pro and cons nyer. last but not least, study smart don't study hard..:D
0 komen

jamesharrieson

  28 bulan yang lalu
Belajar berkumpulan sebenarnya dapat mengelakkan daripada kebosanan...cara sebegini dapat meningkatkan minat kita terhadap pembelajaran....lagipun kita dapat bertukar-tukar pendapat tentang sesuatu topik yang kita tidak faham....selain itu,kita juga harus bertolak-ansur sesama kawan bagi mengelakkan daripada berlakunya perselisihan faham walaupun kita berlainan bangsa dan agama...
0 komen

ekzos

  28 bulan yang lalu
kedua-duanya pun bagus kalau digunakan dgn betul. sy recommend anda belajar sendiri dahulu supaya anda dapat fokus tanpa ganguan. lepas tu baru anda ajak kekawan untuk adakan satu sesi perbincangan utk tlg sesama kekawan. anda boleh dapat info yg telah terlepas pandang ataupun anda juga bleh tlg kawan yg lain. Yg paling penting, mesti ingatkan sesiapa yg telah keluar topic fokus kembali. harap dapat tlg. :-)
0 komen

mohd nizam b md noor

  28 bulan yang lalu
tengok pd individu gak..ada yg selesa belajar sendiri n ada yg suka belajar berkumpulan tp bg sy lebih baik belajar berkumpulan..byk idea kite leh dapat..leh bertanya antara satu sama len..klu belajar sorg2 dgn sapa kite nk tnye jika ada soalan atau topik yg kite x paham..jidi tepuk dada tnye selera..
0 komen

rasta_azmi

  28 bulan yang lalu
ratio 1:5 study group 1 n study sendiri 5. contoh setelah 5 hari anda study sorang2. then hari keenam wat study group. everything ynag anda confiuse during study sorg boleh present masa tu. try it. hasilnye mmg menakjubkan. 5 hari yg anda study sorang2 tu yang kadang masuk tak masuk tu hasilnya pada hari keenam... tp study group seriously lah... jgn gosip2 pulak cik siti... tak boleh la cengitu....
0 komen

Kongsi melalui e-mel

Tambah kenalan


Batal
Hantar

OK
Batal
Apabila anda memuat naik gambar, laman kita kelihatan lebih menarik.
Muat naik
Barangkali kemudian …